57317104_288932815356268_118877062596395008_n.jpg

Hej!

Jeg elsker bøger, og jeg håber at du igennem min blog vil kunne finde den helt rigtige bog for dig, og blive inspireret til gode læseoplevelser.

Bogsnobberi

60344965_2242068062699334_3548135292827336704_n.jpg

”YA er ikke rigtigt litteratur!”
”Har du aldrig læst Jane Austen før? Og du skulle forestille at elske litteratur…”
”Jeg forstår bare ikke at du bliver ved med at gide at læse ungdomsbøger. Skal du aldrig læse en
rigtig bog?”

Oh my god, mit hoved er seriøst ved at eksplodere, når folk kommer med den slags kommentar, og de tre som jeg kom med her, har jeg faktisk hørt alle tre. Lige meget hvilket af de her spørgsmål jeg ville få, har jeg lyst til at svare: Hvad helvede mener du? Jeg forstår ikke bogsnobberi, og det er det jeg vil sætte fokus på i dette oplæg. Velkommen!

Bogsnobberi er en ting, og det burde det ikke. Vi som læser bør holde sammen. Og nogle gange, faktisk de fleste, er det folk som ikke engang læser, som kommer med sådan en kommentar om f.eks. Jane Austen, bare fordi hun er en af de helt store.

Jeg har aldrig læst en Jane Austen eller Stephen King bog, men jeg har til gengæld læst en Adam Silvera og en J.K. Rowel bog, så er det ikke lige så godt? Svaret er jo hvis du skulle være i tvivl. Jeg prøver på ingen måde at sige at Jane og Stephen ikke er værd at læse, jeg prøver bare at sige, at jeg synes at Adam er lige så meget værd at læse.

De fleste bog- og litteraturelskende har nok en forhåbning om at læse Jane en dag, og jeg har også prøvet, men for at være ærlig var det for kedeligt. Jeg vender helt sikkert tilbage en dag, men det er ikke nu, for jeg har ikke lyst, og det er en af de vigtigste ting når man læser. At man har lyst til det! Ellers gider man ikke, og det bliver en trist oplevelse.

Jeg er klar over at der findes klassiker og mesterværker, men jeg var ikke klar over at man elskede bøger mere hvis det var dem man læste. Kan du høre det? Ja, det lyder absurd, og det er det også. Jeg tror ikke at man kan stille det op på den måde, for alle folk har forskellig smag, hvilket et godt, for på den måde kan alt muligt forskelligt litteratur overleve.

”En børnebog er ikke en rigtig bog.” – Den har jeg også hørt, og virkelig? Jeg kan sgu ikke andet end at grine en lille smule. Især fordi personen som sagde det til mig ikke læser selv, så hvordan ved han det?

Jeg tror der er nogle misforståelser blandet ind i det her, fordi folk ikke tror at Adam Silvera eller en andens YA bog ikke har et rigtigt budskab, og er det ikke bare noget kærlighedpjat? Stop, lige der, bare stop!

Det jeg vil frem til er at der ikke er nogle bøger der er mere værd end andre, og at du ikke behøver at læse Jane for at elsker litteratur (og nu når jeg tænker mig om, så er det også det alle de gode piger gør i litteraturens verden, og det pisser mig egentligt ret meget af! Men lad os gemme den snak til en anden gang. Men helt seriøst, hvorfor er det kun de gode piger der læser det? Hvorfor læser de ikke Harry Potter eller Divigent?) Okay, hvor kom vi fra? Jo, du er ikke mere værd eller elsker litteratur mere, bare fordi du læser Jane eller Shakespeare. Du har bare en anden smag (Eller faker det) end mig f.eks. men jeg kan elske denne verden lige så meget som dig. Måske på en helt anden måde, men man kan sgu ikke måle hvor meget eller lidt man går op i litteratur eller elsker det, ud fra hvad man læser. 

Det her indlæg lyder meget negativt fordi jeg har en hård tone, men det er ikke sådan ment. Jeg er bare træt af at folk tror som de gør, og hvis du ikke er en af dem som dømmer andre ud fra hvad de læser, så er det fedt for dig. Selvfølgelig kan man jo gennemskue noget om en ud fra ens bogreol, men hvis du kommer og siger at du elsker bøger og sætter mere pris på dem end jeg gør (bare fordi du læser King Lear og ikke Harry Potter), så er det ikke for at være ond, men så er du ret overfladisk.

Så stop det bogsnobberi, og tænk over hvor fedt det er at vi alle sammen har forskellelig smag. Det er dejligt! Ha’ en god onsdag derude. :)

Q&A om at være bogblogger

AFTER film Vs. bog