Anmeldelser

Kunsten at være normal

Forfatter: Lise Williamson

Bogens danske titel: Kunsten at være normal

Originaltitel: The Art of Being Normal

Forlag: Politikkens Forlag

Pris: 150 kr. –

Resumé: Bogen handler om en dreng der hedder David, som altid har ønsket sig at være en pige. Han føler sig fanget i en forkert krop, og der er kun to personer der ved det. Hans to bedste venner. En dag da David er i kantinen, begynder skolens “seje” dreng at drille ham. Harry er rigtig ond, og begynder at læse noget meget personligt op fra en af Davids kladdehæfter. David ved ikke hvad han skal gøre, for der er ikke nogen som er på hans side (has venner er der ikke, og ingen tør for alvor at gå imod Harry). Lige indtil han hører et ordentligt knald. Sekundet efter ligger Harry på gulvet med en næse der ikke ser alt for godt ud, og over ham står den mystiske nye dreng Leo, som kommer fra et slemt kvarter, og har et rygte hængende på sig, om at være en hård type.

Leo bor i et dårligt kvarter sammen med hans to søstre, sin mor, og en mand, som hans mor ser for tiden. Da han slår Harry i kantinen ved han ikke hvad der går af ham, men det ender ud i at han får eftersidning i en måned. Til eftersidningen begynder han at snakke en lille smule med David. Eller, David begynder at snakke med ham. Egentligt vil han gerne bare være i frem. Han snakker allerede lidt for meget med en, nemlig Alicia, som han er begyndt at blive en lille smule for glad for. Det får han dog hurtigt ødelagt, fordi han fortæller hende hans hemmelighed…

Med tiden udvikler det sig til et venskab mellem Leo og David. Det starter med noget matematikhjælp, men udvikler sig hurtigt. De finder ud af at de har noget til fælles, og det gør at de føler sig en lille smule mere knyttet til hinanden.

De ender med at tage på en tur sammen, som er afgørende for Leos liv, og da det hele går galt er David der for ham, og det er han faktisk glad for, selvom det på ingen måde virker sådan.

Subjektive mening: For det første vil jeg lige sige hvor skøn den her bog er, på grund af dens store bogstaver, og på grund af længden på kapitlerne. Det er så vildt skønt. Det at bogen handler om transkønnet er fantastisk. Selvom jeg sikkert ikke kan, bilder jeg mig selv ind, at jeg på en måde godt kan sætte mig ind i følelsen. Den eneste anden bog som jeg hat læst om emnet er Hvis jeg var din pige. Den var fin nok, men den her er så meget bedre. Jeg kan godt lide at man følger David imens han er en dreng, men gerne vil være en pige. Egentligt er jeg lidt i den overbevisning om at hvis man føler sig som noget, er man det. I hvert fald når det kommer til det her. Jeg ved godt at David ikke er en pige, fordi han stadig har en mandelig kønsdel, men hvis han føler sig som en pige, er han det. Det er måske en lille smule alternativt, men egentligt er det bare fordi at køn er ligemeget for mig. Jeg er glad for at være en pige, men for folk som føler sig forkerte, fordi de er født i en forkert krop, må det være forfærdeligt. Jeg ved at mange har en holdning til det er emne (og ikke alle er enige med mig), men/og min er at jeg er åben overfor alle, bare de er sig selv.

Når, sidespor til side, eller hvad man nu siger… Haha, jeg kommer altid ud på at sidespor når jeg snakker om sådan noget her, men det er fordi jeg har sådan en stærk holdning til det. Det eneste dårlige som jeg kan sige om den her bog, eller, dårlig og dårlig, det ved jeg nu ikke, men…. Slutningen irriterer mig helt grænseløst. Bogen måtte gerne have en mere “lykkelig slutning”. Ikke at der er nogle der dør eller noget, men det irriterer mig en lille smule at den bare slutter sådan helt så man tænker: SERIØST? HVAD KOMMER DER EFTER DET?! Ellers er det virkelig en skøn bog, som jeg vil anbefale alle at læse. Jeg tror alle kan lære noget af den, for det er på en måde et tabu, det den handler om. Det burde det bare ikke være…

Stjerner: 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *